Pri nas se vse bolj uveljavlja mešano sajenje, ki je tudi osnova permakulture oziroma trajnostnega kmetijstva. Takšno sajenje je seveda mnogo bolj zahtevno, saj od vrtnarja zahteva več premisleka in dobro načrtovanje, da je na vrtu red in da rastline, ki so posajene skupaj, dobro vplivajo ena na drugo. Dobro načrtovanje je tudi pogoj za učinkovito kolobarjenje in optimalen izkoristek prostora- zemlje, ki jo imamo na voljo. Pa si poglejmo, kako je najbolje skupaj zelenjavo v mešani kulturi!
Zelenjavni vrt moramo vselej dobro načrtovati, da je pridelek bogat in kakovosten. Pri mešani kulturi je to še toliko bolj pomembno, saj se moramo izogibati temu, da bi skupaj posadili zelenjavo, ki med sabo tekmuje za svetlobo in hranilne snovi. Po drugi strani določene vrste zelenjave zelo ugodno vplivajo na razvoj drugih. Tako se npr. glavnata zelenjava zelo uspešno izmenjuje s tisto zelenjavo, ki tvori globlje korenine.
BUČKE z: fižol, rdeča pesa, čebula, grah
BRSTIČNI OHROVT z: fižol, grah, zelena, blitva, korenje, solata, špinača
ČEBULA z: korenje, kumare, solata, paradižnik, rdeča pesa, bučke
FIŽOL z: špinača, paradižnik, redkvica, zelena, rdeča pesa, koleraba, korenček
GRAH z: zelje, koleraba,korenje, redkvica, kumare, koromač, solata, bučke
KORENJE z: redkvica,solata, čebula, grah, česen, por, paradižnik
KROMPIR z: fižol, zelje, koleraba, špinača
KUMARE z: por,rdeča pesa, koper, fižol, grah, česen, zelje, solata, zelena, čebula
PAPRIKA z: kumare, koleraba
PARADIŽNIK z: por, korenček, redkvica, zelena, špinača, čebula, fižol, česen
SOLATA z: koleraba, koromač, grah, kumare, zelje, korenček, redkvica, paradižnik, čebula
ZELJE z: koper, fižol, grah, kumare, redkvica,rdeča pesa, solata, zelena, špinača, paradižnik